Foto van de maand augustus

Foto van de maand augustus Wespendief MkIV, 500 en 1.4 ext., iso 800, f.6.3, 1/100 sec

De wespendief is snel te verwarren met de buizerd. Ieder jaar let ik er weer op.De lange brede afhangende vleugels, de kleine duifachtige kop en haar lange gebandeerde staart zijn belangrijke vliegbeeldkenmerken. Zie je het dier beter dan vallen de druppelvormige vlekken op haar borst en de blauwachtig gekleurde kop in het oog. Het geheel (de verhouding) heeft veel weg van een vergrote houtduif: een relatief log lichaam met een kleine kop. Het zijn vooral de haaksnavel, de kleur en het grote formaat die dan niet overeenstemmen met een houtduif. De wespendief heeft zich gespecialiseerd in het zoeken en eten van in het wild levende wespen en bijen. Het zijn geheimzinnige, stille en schuwe vogels. Er wordt ook zelden een nest gevonden.  Zoals een buizerd zich graag op een weipaal laat bewonderen is het waarnemen van een wespendief veel lastiger. Bovendien zijn deze dieren slechts kort in West Europa.

Eind augustus zullen de wespendieven naar het zuiden vertrekken. Het zuiden is dus tropisch (west) Afrika. In mei zijn de vogels weer terug in hun broedareaal. Zover is het nog niet. Eerst nog de jongen groot brengen met de jonge wespenlarven die op het nest zorgvuldig uit de raat worden gepikt en aan de jongen worden gevoerd. Hiervoor gaan de beide ouderdieren op zoek naar ondergrondse wespen- en bijennesten. In het jaar van de bij (2012) is het dus degene die aan de de top van de (bijen/wespen-)voedselpyramide staat.

Opmerkelijk is dat deze wespendief geringd is. Ik heb het geluk gehad deze vogel van nabij te mogen bewonderen. Het is een aparte natuurwaarneming. Een beleving waar ik eigenlijk al jaren naar heb uitgekeken. Een droom is werkelijkheid geworden.

Responses to Foto van de maand augustus

 1. Heel bijzonder en een interessant verhaal! Zo leer je elke dag weer wat.

  Maya

 2. roosendaal says:

  Hoi Ad,

  wat een geluk dat je deze wespendief heb weten te vangen, het blijft altijd spannend wat je voor je lens krijgt maar deze keer was het geluk aan je zijde

  groetjes Dorien

 3. Olaf Klaassen says:

  hoi Ad, Fraai hoor. Ursula wees me op jouw foto nadat ze mijn lezing over roofvogels in het bergherbos had gezien. Bijzonder dat dit mannetje is geringd. Is in de hoogste resolutie iets te onderscheiden van een cijfer? Wellicht valt te achterhalen waar de vogel vandaan komt want ik ken de mensen die wespendieven in gelderland hebben geringd.
  groeten
  Olaf

Post a comment