Zwanen (13 december 2007)

Het is nog donker als ik  aan de IJssel sta. Het was kraakhelder toen ik opstond. De sterren flonkerden aan de hemel. Het leek een prachtige ochtend te  worden. Maar eenmaal aan het water was het gebeurd. Het werd grauw. In de verte zag ik een familie knobbelzwanen zwemmen. Ik blijf deze volgen. Eerst veraf, maar ze raken meer en meer vertrouwd en komen dichterbij. Het wordt gelukkig iets helderder. Maar opnames met 800 iso zijn nu bijna een must. Even later komt er nog een binnenvaartschip op de achtergrond voorbij. Deze beeldcombinatie spreekt mij aan. Natuur en cultuur, sierlijkheid en robuustheid, op eigen kracht voortbewegen of via een dieselmotor, rust en onrust: tegenstellingen. Buiten het beeld hoor ik het geluid van overvliegende ganzen.

 zwaan

Canon MKIII, 800 iso , 500mm, f 4,5, 1/80

Post a comment