Wallis (14 september 2008)

De berg roept … Klinkende namen als Cabane de Dix, Col de Chevres, Glacier de Zinal omringen mij, maar vooral de bergtoppen Mont de Collon en Pigne d’ArollaAllemaal namen uit het kanton Wallis in de Zwitserse Alpen, waar ik weer met veel plezier menig voetstap heb gezet. Een bergwereld die me boeit met al die uitzichten, de grote rijkdom aan flora en fauna. Een macrolens mag dan ook hier niet ontbreken. Daar heb je veel plezier van. Vooral omdat de grootse landschappen toch niet altijd in het goede licht te vangen zijn. Daarom ben ik vaak vroeg op pad gegaan voor de mooiste lichtomstandigheden. Dit houdt in dat je bij een dagtocht het eerste uur gewoon in het donker of vroege schemering de berg op loopt. Door dit vroege tijdstip had ik nog een ontmoeting met een groepje steenbokken. In eerste instantie werd ik door het geluid van tegen elkaar springende bokken achter een rotsrichel op hun aanwezigheid geattendeerd. Het geklap van de hoorns galmde tegen de rotswand. Helaas was het onmogelijk om hiervan, zonder ongelukken, opnames te maken.  Steenbokken bevinden zich op ongelooflijk steile rotsen. Zij zoeken daar in rotsrichels de vegetatie op. Met grote bewondering kijk ik naar hun activiteiten op de rotsrand. Juist nadat ik een stalen ladder van zo’n 150 treden loodrecht naar beneden was gedaald. Vlak daarvoor had ik zicht op een berggroep aan de andere zijde van het dal. Deze bergkammen deden me meer denken aan de bergen van de Lofoten in Noorwegen.  Verrassend genoeg heb ik hier vorig jaar ook gestaan, maar toen is me deze berggroep niet opgevallen. De kleurschakeringen van blauw, grijs, donkergrijs, zwart en wit maken het boeiend. Misschien was het licht anders? {gallery}Wallis{/gallery}40d 100-400 mm 100 iso f11 1/60 vanaf een lichte rijstzak op een rots (links) en 40d 100-400 mm 400 iso f6.3  1/125 sec met IS aan, uit de hand (rechts).

Post a comment