Vlinders uit een doosje (7 mei 2009)

Vlinders in een doosje te koop…het moet niet gekker worden. Een grote groene grossier heeft distelvlinders voor moederdag in de verkoop. Vooral wanneer deze diertjes in een warmere omgeving komen, bijvoorbeeld tijdens het vervoer naar huis, zullen ze actief worden en hun vleugels beschadigen. Dat is niet wenselijk. Deze verkoopactie stuit menig dier- en vlindervriend(in) tegen de borst. Het maakt veel reacties los. Vlinders (en vele dieren) vormen eigenlijk een uitingsvorm van een biotoop en de kwaliteit van het leefgebied. Een geschikte leefomgeving met voor bepaalde vlinders geschikte waardplanten is veel essentiëler. Het natuurvriendelijk en vlindervriendelijk inrichten van tuinen is veel belangrijker en veel duurzamer. Dus geen distelvlinder, maar een vlinderplant!

Vanochtend maakte ik nog een rondje door het bos en vond enkele oranjetipjes en een geaderd witje en nog wel op een sterhyacint. En rondom de vlinder zaten ook mieren die honing gingen halen bij de hyacint. Maar ook de strekspin had in één van de naburige bloemen haar onderkomen. De oranjetippen zaten op look zonder look, geduldig te wachten op de warmte van de zon. En niet te wachten op een kooplustige vlinderklant.

P.S. Gelukkig heeft de groene grutter bakzeil gehaald na een storm van kritiek en is het idee weer van de baan en uit de winkel. Laten we zorg dragen voor geschikte leefomstandigheden voor vlinders en andere dieren. .{gallery}Vlinders_uit_een_doosje{/gallery}Links: 40d, 20mm, iso 200, f4.5, 1/100 sec; rechts: 40d, 180 mm, iso 100, f7.1, 1/10 sec

Post a comment