Visotter (12 november 2008)

Afgelopen vrijdag las ik het bericht dat er een visotter aangereden was in de omgeving van Doesburg. Schrikken natuurlijk. Tegelijkertijd ook verrassend. Een vrouwtje visotter, welke ooit van een zender voorzien is geweest en bekend stond als 007. Oorspronkelijk is het dier uitgezet  in de Weerribben. Later bij controlevluchten langs de IJssel tot Deventer toe, is het dier onvindbaar gebleken. Doesburg ligt zuidelijker en lag daarmee buiten het bereik van de opsporingsapparatuur. Sectie wees uit dat ze twee jongen heeft gehad. Toen ik deze berichtgeving hoorde en las kwamen er een tweetal beelden bij mij boven. De pas aangereden visotter op de kustweg in de Lofoten en de door mij gefotografeerde prenten in de sneeuw aan de wateroever van de Hoge Linie in Doesburg. Aan deze prenten heb ik nooit veel aandacht besteed. Allereerst heb ik ze indertijd gemaakt ter illustratie en niet voor de schoonheid. Door het bericht van de dode visotter, ben ik op zoek gegaan in mijn dia-archief, maar kon helaas nog niets terugvinden. De breed uitstaande tenen en het gerommel in het gras aan de oever deden bij mij destijds geen licht opgaan. Nu weet ik wel beter. Ik weet niet meer precies wanneer de dia gemaakt is. Ik schat in de winter van 2002/2003, net voor mijn digitale tijdperk. In het digitale tijdperk wordt het moment van opname opgeslagen in de EXIF-data. Had ik dat nu maar (gehad) ….. Links: EOS 3, 17-35 mm op Velvia, 50 iso. Rechts: Mk II, 500 mm, f 4.5, 1/30 sec, iso 400.{gallery}Visotter{/gallery}

Post a comment