Sterrenregen (14 augustus 2007)

Afgelopen week heb ik in de nacht van donderdag op vrijdag nog een paar uur buiten doorgebracht op zoek naar vallende sterren. Gelukkig was het een paar uur helder weer, zonder de aanwezigheid van de maan, en zonder bewolking. Een andere essentiële voorwaarde is natuurlijk dat er geen strooilicht is van kunstlicht. De sterren zijn altijd wel fotogeniek. Een camera met groothoeklens, een zwaar statief voor de stabiliteit en een draadontspanner zijn benodigd. Om de sterrenhemel goed in beeld te krijgen zet ik de camera in de ` bulb-stand`. De sluiter staat dan langdurig open. Bij langdurig kun je denken aan een half uur. De sterren trekken lijnen langs de hemel. Normaal fotografeer ik meestal in de AV-stand, dit wil zeggen, diafragma voorkeuze om de scherpte- onscherpte zelf in de hand te hebben. Terwijl de kamera open staat kan ik rustig omhoogkijkend met de kijker op zoek gaan naar vallende sterren. Sporadisch zag ik een ster naar beneden komen. Wat dit betreft viel mijn opname in duigen anderzijds heb ik toch een mooie nacht met een redelijk heldere sterrenhemel. Deze bulb-opnames zijn erg ruisgevoelig, dit ondanks de 200 isowaarde (en f16, 17 mm, 1437 sec) die ik hanteerde. Beeldbewerking met goede ruisonderdrukking is dan een voorwaarde om het uiteindelijk tot een geschikte opname te laten komen.

sterrenhemel

Post a comment