Rondje Texel (1 juli 2007)

Nadat ik afgelopen week de laatste hand heb gelegd aan mijn fotoboek Achterhoek en Liemers, wilde ik nu eens flink uitwaaien. En wat is hier geschikt voor? Juist ja, een rondje Texel. Niet een rondje Texel met de auto. Nee, per benenwagen. Een camera met een groothoek zoomlens en een lange zoomlens 100-400 mm behoorden tot mijn uitrusting. Een rugzak met slaapzak en tent waren mijn bondgenoot, samen met Anneke. We hebben het Texelpad gelopen, een bijna 80 kilometer lange afstandswandeling (LAW). In vier dagen tijd hebben we veel natuur en cultuur doorkruist, waarbij we Texel van een andere kant hebben gezien en dat in bijna alle denkbare weersomstandighedenDe dag voor aankomst was er nog een noordwesterstorm, windkracht 8. Nu was het afgezwakt tot windkracht 6. De golven misten desondanks hun kracht niet. Hoge golven met witte schuimkoppen bepaalden het zeebeeld. Echt iets om je 100-400 op te richten. Aan het firmament waren het wolkenrijen en wattenwolkjes die de eerste dagen domineerden. Deze ruimte en leegte probeer je door een lage horizon en het gebruik van een supergroothoeklens weer te geven. Met behulp van een polarisatiefilter leg je wat extra accenten en haal je de schittering van het water weg.

  • Texel: een eiland waarvan ruim een derde natuur is.
  • Texel: een eiland met een rijke cultuurhistorie, met vestingwerken uit de tijd van Willem van Oranje, oude zeedijken, `walen` zijnde oude zeedijkdoorbraken en `tuunwoalen.
  • Texel: een eiland vol schapen.
  • Texel: het eiland met de Hoge Berg, een stuwwal en opgestoven tot 15m, goed zichtbaar vanaf de oostkant. Texel: het eiland van Jac.P. Thijsse, die de natuur van Texel zo bewonderde. Zowel de Hors, de Slufter en de Muy, als het insectenreservaat met graafbijen, die verder alleen nog in zuid-Limburg voorkomen.
  • Texel: voor de natuur- en landschapsfotograaf , natuurliefhebber, fietser en wandelaar een bijna onuitputtelijke inspiratiebron in alle seizoenen (zie weblog 11 januari 2007 Storm op Texel).
  • Texel: eindeloos …
  •  golven wolken 
     Canon 5d, 100-400 mm (365 mm), f7.1, 160 iso  Canon 5d, 17-35 mm, f11, 160 iso, met polarisatiefilter

Post a comment