Platbuik (24 mei 2007)

Vanmiddag had ik het idee om mij te richten op vliegende libellen. Gelukkig hoef ik daar niet ver voor weg. Een poel achter een bloemrijke grasland met margrieten, koekoeksbloemen en orchideeën maakt het mogelijk om op eigen erf de libellen in beeld te vangen. Actiefotografie dus! Voordat ik ging fotograferen heb ik even een aantal platbuiken geobserveerd. Het viel me op dat een platbuik graag naar een bepaalde tak vloog. Voor de volledigheid: dit takje heb ik niet met voorbedachten rade daar geplaatst, het lag er gewoon. Mogelijk was dit stokje een soort territoriumgrens. Daar wilde een exemplaar regelmatig terugkomen. Op het moment dat ie er naar toe vloog, heb ik de ontspanknop ingedrukt en de camera laten lopen. Zo kom je in een paar uur tijd aan bijna 500 opnames. Hiervan zal 90-95 % de prullenbak in verdwijnen. Het gaat zo snel, tijd om scherp te stellen heb je niet. Je kiest een vast punt en dat is het. Het merendeel heb ik vanaf statief gemaakt, behalve het eierafzettende vrouwtje. Zij wisselde zo vaak van lokatie dat het veel praktischer was om uit de hand te fotograferen. Daarom zette ik de lens op de Image Stabilizer. Platbuiken zijn libellen, die je kunt bestempelen als een pioniersoort van door mensenhand gecreëerde wateren, zoals poelen. Voortplanting gebeurt ook in wateren die maximaal voor 50 % bedekt zijn met waterplanten. Aangezien de poel vorig jaar is geschoond klopt dat. De  opnames heb ik met de MKII gemaakt, vooral om het hoge aantal beeldjes per seconde te verkrijgen. Het is verslavend om dit soort opnames te maken. Het is ook erg boeiend gewoon aan zo´n poel te gaan zitten met de kamera in de aanslag. Er gebeurt zoveel rondom je. De groene kikkers die kwakend onder je langs zwemmen, oeverspinnen die over het water rennen op zoek naar prooi. Waterjuffers kwamen ook regelmatig rusten op de waterplanten en het betreffende takje. Twee mannetjes platbuik die met elkaar in gevecht gaan. Platbuiken die een prooi verschalken. Teveel om op te noemen. Aanrader dus.  platbuik
   MkII, 100-400 mm, f7.1, iso 320

Post a comment