Pit (27 augustus 2008)

Het is een grauwe dag vandaag. Het lijkt wel herfst. Ik zie de adelaarsvaren meer en meer kleuren. In de paarse heidestruiken dooft het vuur. De vogels beginnen massaal aan de bessen van de taxus te eten. En dat toen ik op het punt stond erop uit te gaan. Met de deurknop in handen zag ik een merel bessen zoeken. Rustig de deur dichtgedaan en mijn lange lens en camera gepakt. Vanuit het bovenraam kan ik een betere positie verkrijgen. Het raam verder opengedaan. Voortdurend zie ik takken bewegen en hoor ik pitten vallen. Een merel verschijnt ten tonele en verdwijnt al snel. Tot dat ik aan de achterkant een grote vinkachtige zie: een appelvink. Met zijn zeer krachtige snavel is hij in staat om harde pitten van steenvruchten zoals kersen te kraken. De merel verschijnt weer. Deze pikt een bes en slikt hem in zijn geheel door. Vaak zeggen we dat de bessen van de taxus giftig zijn. Dat is deels waar. Zoals de merel ze eet, is dat geen bezwaar. Het vruchtvlees is niet giftig, en de pit verlaat het lichaam van de vogel ongeschonden. Het zaadje in de harde pit is namelijk wel giftig.

MKIII 500mm en 1.4 ext. 320 iso f5.6  1/100 sec.{gallery}Pit{/gallery}

Post a comment