Pijlstaart (18 augustus 2009)

Vandaag op zoek geweest naar boomkikkers. Eigenlijk echt op zoek. Want het lijkt wel of de boomkikker uit enkele terreinen van het Achterhoekse land is verdwenen. Met veel moeite hebben we twee schuwe exemplaren gevonden. In een terrein waar ik jaren achtereen moeiteloos boomkikker vind, heb ik hier voor de derde keer geen enkel exemplaar gevonden. Is het biotoop niet geschikt meer, het beheer niet optimaal, verstoring? Het ziet er even somber uit.

Een gele luzernevlinder en een rups van een kameeltje (nachtvlinder) werden vandaag de enige fotogenieke objecten. Als waardplant heeft ie de wilg en (ratel)populier. Het is een vrij gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de grond. De gele luzernevlinder komt met de warme zuidelijke wind naar het noorden. Ik verwacht er deze komende (warme) dagen nog meer te zien zijn.

Verder zag ik vanochtend prachtige nevels en slierten mist boven de akkers en bosranden van Montferland hangen. Alleen bleef het bij zien en genieten tijdens mijn 25 km lange duurloop om en over de Montferlandberg (de ATB route) heen.

P.s.: Vandaag ook nog een populierenpijlstaart gevonden.

Links: Populierpijlstaart, 40d, 180 mm, f9, iso 160, 1/40 sec.; Rechts: Kameel, 40d, 180 mm, f10, iso 200, 1/40 sec {gallery}Pijlstaart{/gallery}

Post a comment