Jong leven

Jong leven Jong leven 5dMKII, 180 mm, 100 iso, f8, 1/160 sec.

De titel suggeert eerder aan het voorjaar. Dat is deels ook zo. De paring van de zandhagedis vond zo omstreeks eind mei plaats. Nu, ruim tien weken later, komen de eerste zandhagedissen uit het eiomhulsel gekropen. Een spannend moment. Waar en wanneer? Je kent, of denkt, een paar nestholten te kennen, maar de weersomstandigheden van afgelopen tijd waren zeer wisselend hetgeen de kansen om te voorspellen waar en wannneer het allemaal lastiger maakt. Het is dus toch gebeurd. Het ei gelegd door het vrouwtje rond Pinksteren, komt ruim 13 weken later tot ontwikkeling. Gelukkig hebben ik, mijn fotomaatje en de reptielenexpert het allemaal mee kunnen beleven. Het is een happening. Een fenomeen dat toch weer anders verloopt en is dan de boeken beschrijven. Ook zien we de jonkies (ca 60 mm groot) meteen op jacht gaan. Kenners zeggen dat het wel een week of langer duurt, voordat ze gaan jagen. Wij zagen het anders.

We zijn blij met onze beelden, beleving en waarnemingen. De geboorte van de zandhagedis is een feit. Nieuw, jong leven. Bovendien is er dit jaar een volledige levenscyclus van de zandhagedis door ons in beeld gezet, met ontwaken, voedsel zoeken, drinken, paring, nest graven, eieren leggen en de geboorte van het jonge kroost. Zo zie je dat projectmatig werken tot leuke resultaten kan leiden. Maar wel blijven kijken en erop uitgaan. En je blijven motiveren om op pad te gaan. Dit allemaal onder het motto: ‘Buiten gebeurt het!’

Responses to Jong leven

 1. Marga says:

  Hoi Ad,

  Prachtig verhaal. Wat ben ik blij, dat ik jouw fotomaatje was vandaag!
  Wat een mooie beelden hebben we gemaakt het afgelopen jaar.

  Marga

 2. Wanneer mogen we die volledige serie een keer bekijken? Lijkt me ook een unieke serie te worden die zeker in de prijzen gaat vallen want wie heeft er nu, behalve Ineke, een compleet verhaal van de zandhagedis? Kunnen we die serie niet in het voorjaar bijvoorbeeld in het zaaltje van de Pluum gaan draaien? De vrijdag na Hemelvaart? Dan staat de camping vol en zijn ook er veel andere toeristen in de buurt!

  groetjes van Ursula

Post a comment