Hoornaar (29 april 2009)

Hoornaars zien er vervaarlijk uit met hun grote kaken. Uiteindelijk zijn ze toch wel twee keer zo groot dan onze wesp. Dat is toch aanzienlijk. En laten we daar nog een macrolens op los, dan worden de kaken echt immens! Terwijl ik fotografeer worden heel subtiel de pootjes door de kaken gehaald om schoon te maken. De voelsprieten worden door de voorpoten bewerkt. Zo subtiel. Hoornaars zijn echte insecteneters. Zij vangen vele soorten kleine en grotere insecten. Tot libelles aan toe. Het zijn echte rovers. Maar ook likken zij sap wat uit boomwonden te voorschijn komt. En voor de (macro)fotograaf een fotogeniek object. Hoornaars zag je in het recente verleden niet zo vaak. Tegenwoordig zie je ze steeds vaker. Vooral in het oosten en het zuiden van het land. De warmere drogere zomers spelen daar mogelijk een rol in.

Laatst zag ik een hoornaar regelmatig bij een watertje komen drinken. Helaas kon ik het fotografisch niet vastleggen omdat het van die snelle vliegers zijn. Bovendien was ze onvoorspelbaar wanneer en waar zij kwam drinken. Na  het drinken zag ik haar regelmatig hoog door het bos verdwijnen. Ik kreeg de indruk dat ze op zoek was naar een geschikte locatie om haar nest te maken. Als ik zo rond keek, zag ik voldoende mogelijkheden. Dat wil zeggen: diverse bomen met spechtengaten en inrottende takken. Een prachtig biotoop: veel insecten, het is er droog en warm en plaatselijk vochtig, in een stukje bos vol met gaten in de  bomen. Kom ik een paar dagen later ‘s morgens vroeg in de koude kelder en…zie ik een exemplaar tegen de muur hangen. Even later heb ik het dier op een stukje hout geplaatst en de volgende foto’s gemaakt. Daarna de vrijheid tegemoet…..{gallery}Hoornaar{/gallery}Linksboven 5d, 65 mm MPE, 1/3 sec, f14, 250 iso, Linksonder 5d, 65 mm MPE, 1/15 sec, f11, iso 400; rechtsboven 5d, 65 mm MPE, 1/25 sec, f8, iso250; rechtsonder 40d, 180 mm macro, 1/50 sec, f 5.6, iso 200

Post a comment