Hoogwater (19 december 2007)

Het is een beetje winter geworden en vooral de combinatie met het hoogwater van de IJssel geeft geschikte fotokansen. Al voor er een sprankje licht over het water valt sta ik te wachten aan de IJssel. Uiteindelijk ben ik op pad gegaan. In de verte hoor ik het gegak van de ganzen. Heel stil loop ik over het pad en de laatste honderd meter ben ik glijdend over het verijsde pad verder gegaan. Met lens en camera in de aanslag kruip ik heel langzaam door de berm om zo min mogelijk geluid te maken. Maar ook om te voorkomen dat ik meteen in een watergat van een halve meter zal wegzakken, met alle gevolgen van dien. Gelukkig kan ik in de dekking van een paar bomen en struiken blijven. Ruim een uur wachten, liggend in het bevroren gras en tussen bramen en struiken, wachtend op wat komen gaat. De ganzen baden zich in het ijskoude water. Het water zie ik er zo weer vanaf stromen. Ze schudden zich een beetje af en verder is het rustig wachten. Plots gaan de nekken omhoog. Een trekker rijdt in de verte: een paar nemen de vleugels en de rest volgt. Verderop strijken een tiental wilde zwanen neer. Helaas te ver weg voor mijn camera met telelens. Maar verder zijn er veel macro motieven te vinden.

Ps. Om in de wintersferen te blijven: op 23 januari om 20.00 uur is er bij B&B-Outdoor in Doetinchem een lezing over winterkamperen. Naast een spreker en een videopresentatie, zal ik nog mijn serie ‘In het spoor van…’ laten zien. Heb je belangstelling: geef je dan op bij B&B-Outdoor.

ganzen

Post a comment