Fotowedstrijd (7 november 2009)

Het mee doen aan fotowedstrijden trekt mij minder dan in het verleden. Het digitale tijdperk brengt meer mogelijkheden met zich mee en beeldaanpassingen op de PC achteraf zijn dan ook mogelijk. Ik fotografeer in Raw-formaat. Uiteindelijk zul je een beeld in Raw moeten bewerken om toch de optimale beeldkwaliteit te halen. Alleen: waar leg je de grens? Wordt het gecontroleerd hoever de beeldaanpassingen gaan? Ik streef er naar een zo goed en compleet mogelijk beeld te zoeken en te maken, maar wel in het veld. Niet door achteraf op de computer een andere beelduitsnede te maken en dergelijke. Mijn beeldaanpassingen betreffen de items, stofjes verwijderen, contrast, verzadiging en verscherpen, maar alles met mate! Toch heb ik dit jaar meegedaan met de jaarlijkse fotowedstrijd van VNF A (vereniging natuurfotografen afdeling Apeldoorn). En het geluk wilde dat ik een tweede prijs had met een landschapsbeeld uit IJsland.

Deze foto heb ik gemaakt bij het ijsmeer Jökulsárlón in IJsland. Van de zonsondergang die avond had ik geen hoge verwachtingen. De zon was al achter de wolken weggezakt. Ik stond op het punt om mijn fotospullen in te pakken. Ik besloot om toch nog even naar een uitzichtspunt te lopen. Plotsklaps brak de bewolking door en het ijsmeer kwam in prachtige pastelkleurig licht. Ik bedacht me geen moment en ben snel naar de waterlijn gelopen. In luttele minuten was het hele schilderachtige schouwspel afgelopen …. Een fotografisch toetje op de laatste avond voor ons vertrek naar huis! 5d, 17-35 mm, f14, iso 100, 1 sec{gallery}Fotowedstrijd{/gallery}

Post a comment