Beekjuffers (17 mei 2008)

Een mooie zonnige week ligt achter ons. Zonovergoten straalde het licht in het beekdal. De eerste bosbeekjuffers waren bij mij in de buurt al gesignaleerd. Toch bleven de aantallen nog summier, tot midden deze week. Verschillende exemplaren vlogen in het rond. Ik heb me daarom gefocussed op het gedrag van deze libellen. Diverse keren zag ik het imponeer gedrag van de blauwgekleurde mannetjes. De mannetjes die territoria verdedigden tegen andere mannetjes. Parende bosbeekjuffers en ei-afzettende vrouwtjes. Op een gegeven moment heb ik een rustige plek uitgekozen om te wachten wat komen ging. Met de MK III en een lange lens vanaf een stevig statief. De vlugheid is vooral goed weer te geven door vervaging met een relatief lange sluitertijd.

beekjuffer

Mk III, 500 mm lens met 1.4 converter, tussenringen, f7.1, 1/80 sec

Post a comment