Boek Van Roosendaal tekent sfeer

28 nov 2007, 02:59 – RUURLO – Fotograaf Ad van Roosendaal (1962) uit Ruurlo presenteert morgen in Het Barghse Huus in ‘s-Heerenberg zijn nieuwe lees- en kijkboek Achterhoek en Liemers, venster op verleden en toekomst.

Het boek brengt een uniek gebied in beeld: de Achterhoek en de Liemers. Van Roosendaal: “Tussen de rivieren de IJssel en de Rijn, de provincie Overijssel en de Duitse grens liggen twee landschappelijke parels, ontstaan door zowel natuurlijke als menselijke activiteiten.
Door deze combinatie ontstond een karakteristiek en kleinschalig landschap, zoals de Achterhoek met zijn stuwwallen, afgewisseld door akkers en weilanden, buurtschappen, kastelen en landgoederen.”

Voor de Liemers is het rivierenlandschap met zijn dijken, strangen en moerassen beeldbepalend, zegt de fotograaf. “Het unieke samenspel van mens en natuur heb ik in het boek geprobeerd vast te leggen en van achtergrondinformatie te voorzien.” Van Roosendaal heeft in het boek dan ook op liefdevolle wijze zijn kijk gegeven op tal van ontwikkelingen en kenmerken van dit gebied.

Zijn werk getuigt van visuele kwaliteit en betrokkenheid. Het resultaat is een palet dat verleden, heden èn toekomst van deze bijzondere landstreek belicht.

Ad van Roosendaal studeerde Milieukunde in Deventer. Vanuit zijn passie voor natuur en landschap ontwikkelde hij zich tot professioneel fotograaf. Sinds 1994 woont de in Brabant geboren fotograaf in Ruurlo en werkt hij in de Achterhoek.

“Naast natuur en milieu heb ik me altijd geïnteresseerd in fotografie. Deze interesse heeft zich uitgebouwd tot mijn huidige professie.” Van Roosendaal wil met zijn nieuwe lees- en kijkboek iedereen graag deelgenoot maken van de grootste passie in zijn leven. ,,Door met mij mee te kijken door de lens proef je deze sfeer. Eigenlijk fotografeer ik alles wat voor mijn lens komt. Dat varieert van macrofotografie tot fotografie met een lange telelens.”

Naast het fotograferen houdt Ad van Roosendaal zich ook bezig met workshops fotografie en het maken van audiovisuele producties en presentaties. De invalshoeken variëren van sfeerbeelden tot documentaires. Dit jaar won hij de tweede prijs met de serie Changing Earth bij de prestigieuze Nationale AV-wedstrijd die werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Geluid- en Beeldregistratie.

– Achterhoek en Liemers, venster op verleden en toekomst wordt uitgegeven door Tirion Uitgevers uit Soest. Het kijk- en leesboek is voor 27,95 euro onder meer bij Bruna in Ruurlo verkrijgbaar en bij Ad van Roosendaal via www.fotoroosendaal.nl of tel. 0573 491480.

Bron: De Gelderlander

Post a comment