Topsport (19 maart 2007)

Natuur- en landschapsfotografie is topsport. Goede voorbereiding. Het is rennen als een haas. Maar een goede voorbereiding hierop is ook te bereiken met veel wandelen en het noteren van geschikte fotolocaties en situaties. Het rennen gaat me mede goed af door regelmatige duurlopen te maken. Nee, niet joggen, ik heb meer het kaliber van Bonfire: één die hard rent. Eerder maakte ik trainingsrondjes op eigen houtje, waarbij ik veelvuldig van de Lochemerberg als trainingsparcours gebruik maakte. Sinds een paar maanden train ik dan ook een paar keer per week bij de lopersvereniging Groenlo. Vooral de afwisseling in verschillende afstanden en tempo´s maken dat ik met sprongen vooruit ga. Mijn aspiraties liggen dan ook niet meteen om een wereldrecord 10 km neer te zetten. Belangrijk is dat ik het rennen niet als een doel op zich zie, maar het geeft mij het uithoudingsvermogen om lange tochten met fotoapparatuur en kampeerspullen in de bergen te maken. Of gewoon lange tochten met een zware fotorugzak in den lande rond te lopen. Dit maakt het verschil tussen lopen en sjouwen. Het geeft mij ook de extra power om juist nog eens nog een top, uitzichtspunt of een extra stuk door te lopen, op zoek naar die ene mooie locatie. Om de stress nog maar niet te vergeten, die je eraf loopt.

Er zijn mooie kanten aan het wandelen. Je kunt er een betere algemene conditie mee krijgen maar ook je leert je omgeving beter kennen. Als je dan zo´n fotografische plek na afloop met een datum noteert, dan krijg je een boekje met fotomomenten. Soms omschrijf je in welke sfeer je het onderwerp het meest toepasselijk vindt. Een blik in een nototieboekje kan je meteen op het goede fotografische pad zetten, voor vandaag of morgen.

Trekking

Panasonic Lumix 100 iso f9 1/250 sec, 85 mm

 

Post a comment