Texel (14 april 2009)

De Paasdagen op het eiland Texel doorgebracht, op zoek naar het paasei. Op dit vogeleiland bij uitstek is dit eigenlijk geen beginnen aan. Zoveel broeders en niet broeders.Grote groepen blijvers en doortrekkers. Je kunt zo een vergelijking maken met de mens: Texelaars en toeristen. Grote groepen rotganzen zijn aan de oostzijde te vinden. Het is een komen en gaan van rotganzen die deels rusten aan de kustzijde (wadzijde) en deels foerageren op de naastgelegen graslanden. Vooral het “gepraat” van de ganzen maakt het gezellig. Regelmatig zijn er kleine incidenten tussen een paar individuen of worden de vleugels gestrekt. Zij wachten nu nog een paar weken en proberen voldoende energie op te doen voor hun verre reis naar Arctische streken zoals Siberië en Spitsbergen. Ten opzichte van grote sterns is dit nog maar de helft. De sterns vliegen ieder halfjaar van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond (grofweg dus een 20.000 km per keer!). Mega-afstanden en dat ieder halfjaar weer. Volgens ringonderzoek zijn er exemplaren bij die al elf jaar oud zijn. Elf jaar lang wordt deze reis twee maal per jaar ondernomen. Krijg je nu geen waardering voor natuur, en specifiek voor deze vogel?

Fotografisch, en met name wat betreft vogels, is er op Texel veel te beleven. Vooral in deze periode van het jaar waar je met standvogels, broedvogels en doortrekkers te maken hebt.  Landschappelijk was het vanuit fotografisch oogpunt minder. Het zicht was nevelig en weinig zeggend. De zonsopkomsten en -ondergangen weinig spectaculair. Het was wat dat betreft rustig. Des te meer inspireert het me om nu het frisse groen in de bossen te fotograferen.

p.s. Het vleermuizen-verhaal gaat door en ik heb ondertussen weer nieuwe beelden.

MK III 500mm,1.4 conv, f 29, iso 200, 1/50 sec beeld 10 % gecropt;  MK III 500mm,1.4 conv, f 18, 1/30 sec, iso 200 (meegetrokken);  MK III 200mm, f 11, 1/125 sec, iso 200{gallery}Texel{/gallery}

Post a comment