Steenbok treft gems (20 oktober 2008)

De herfst is een mooie tijd om erop uit te gaan. Gemzen leven in het hooggebergte van de Alpen. Maar ook in de Franse Jura en de Vogezen leven deze dieren. Afgelopen week heb ik het middelgebergte van de Vogezen bezocht en vooral ook belopen. De herfst was hier op ca. 1000 m boven zeeniveau al volop aanwezig. De sneeuw die hier vorige week (week 41) was gevallen, had duidelijk haar sporen op het (beuken)blad achtergelaten. Lager gelegen delen en in de meer beschutte oostelijke dalen was de kleurenpracht volop aanwezig.

Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar gemzen. Bij de eerste excursie had ik al een ontmoeting met gemzen. Twee groepen van circa tien gemzen trokken langs. Later tijdens een wandeling stond ik bijna oog in oog met een gems. Onder hoogspanning heb ik mijn lens uit de rugzak gehaald en kon ik de eerste opnames maken. Langzaam sloop ik de helling af, waarmee ik steeds dichter mijn fotomodel kon benaderen. Op een gegeven moment kwam de gems zelfs naar mij toe. Uiteindelijk heb ik een hele reeks foto’s kunnen maken. Andere dagen heb ik ook opnames gemaakt in tegenlicht. Een grote moeilijkheid bij het maken van foto’s van dieren is toch de onbekendheid van hun gedrag, het terrein en de gebiedskennis. Op een goede plek rustig gaan zitten en goed kijken biedt veel kansen. Er treedt geen verstoring op. Bovendien is het ook niet zonder gevaar met je lens in de aanslag de bergpaden te belopen en zeker te verlaten. Zoals ik een aantal natuurfotografen zag doen. Met het resultaat dat de gemzen vanaf boven zijn gefotografeerd incluis een stukje verstoring. En niet te vergeten, met gevaar van uitglijden: rijp en nat gras maken het soms verraderlijk glad. Zo zag ik ook een keer een helikopter van de politie en bergwacht enkele hellingen stelselmatig afzoeken. Ik bedoel maar. Resultaat onbekend. Naast deze gemzen heb ik ook mooie herfstlandschappen en macro’s mogen maken. Onder andere van een endemisch viooltje, hetgeen ik eigenlijk regelmatig en op diverse plekken heb gevonden. De regen en de vorst hebben hun tol geëist van het viooltje. Vogezen: een divers gebied met een rijke fauna.

NB: mijn sterrenbeeld is Steenbok.

links: Canon 40d, 100-400 mm, f7, 1/40 sec,  iso 200; rechts: Canon Mk III, 500 mm en 2x converter, f9, 1/125  sec, iso 400.{gallery}Steenbok_treft_gems{/gallery}

Post a comment