Oeverzwaluw (21 juli 2008)

Vorig jaar omstreeks dezelfde tijd was ik in het moeras waar vele sterns vlogen. Ik heb er al meerdere malen gelopen deze zomer, maar ik was toch zeer verrast dat ik omstreeks de eerste week van juli al geen enkele zwarte stern zag vliegen. De vlotjes waren verlaten. Eind juli vorig jaar zag ik hier nog een groepje sterns rondvliegen. Ik heb er destijds een weblog aan besteed. De literatuur er op nalezend, blijkt dat de sterns vrijwel meteen na het grootbrengen van hun jongen het broedgebied verlaten en de kustlijn opzoeken. Dus eind juni verlaten de oude en jonge sterns het moeras: een topprestatie. Vorig jaar zag ik ze hier wel. Waarschijnlijk ging het om exemplaren uit het oosten (Duitsland, Polen), die via de grote rivieren de kustlijn opzoeken. Toch is er een heleboel te beleven in het moeras. Gisteren vlogen er vele oeverzwaluwen rond op zoek naar voedsel. Een enkel plaatje is het waard om te plaatsen. Fotograferen in vlucht is lastig: de zwaluwen zijn vlug en wendbaar. {gallery}Oeverzwaluw{/gallery}MKIII 500 + 1,4 ext., f 6.3,1/80 sec, 400 iso.

Post a comment