Getipt (22 april 2009)

Ze zijn wit en oranjegetipt…oranjetipje.  Wie kent ze niet? Zelfs sommige toezichthouders van (natuur)terreinen kun je nog leren wat voor vogelsoort, ik bedoel maar, vlindersoort dit is. Beschikt men over natuurkennis of reikt het niet verder dan een hazerug voor de pan? Nou voor veel wandelaars, nordic walkers en autorijders vallen oranjetipjes niet op. Beter gezegd: ze zijn zo geconcentreerd met hun sport bezig dat ze het niet zien of ze letten er gewoon niet op. Voor natuurfotografen is het gewoon een tweede natuur geworden, fietsen en opletten wat er rondom je gebeurt. En zelfs dan nog heb ik de indruk dat ik veel misloop.

Een van de mooiste voorjaarsbodes is toch wel deze vlinder die haar voedsel en waardplant als look zonder look en/of pinksterbloem heeft. Ik heb al diverse opnames in de loop der jaren gemaakt en toch heb ik ook dit jaar weer vernieuwende opnames. Dat is de kracht en de uitdaging van fotografie: proberen toch iedere keer weer een ander beeld te maken. Vorig jaar had ik er zelfs een opvliegend exemplaar vanaf een pinksterbloem. Dit jaar ben ik op zoek gegaan naar oranjetipjes-exemplaren op look zonder look. Een bospad met look zonder look, van circa een halve kilometer heb ik drie maal afgelopen, om daarna op de fiets huiswaarts te keren. Ik heb de mooiste stukken met look zonder look-planten afgezocht en kon geen een exemplaar vinden. Tegen de bebouwing kom ik nog een paar verdwaalde planten  tegen… en jawel in mijn ooghoek zie ik nog een mannetje oranjetip op de look zonder look. De ochtend wordt ineens heel anders. 40d 180mm macrolens, f9, 1/20 sec, iso 100.{gallery}Getipt{/gallery}

Post a comment