Gemzen (1 januari 2009)

Een nieuw fotojaar ligt voor ons. Allereerst wil ik de (regelmatige) lezers van mijn weblog  mooie natuur- en fotomomenten toewensen voor het nieuwe jaar. En ook danken voor hun regelmatige bezoek aan mijn site. Uiteraard probeer ik het blog voort te zetten. Ik hoop mijn enthousiasme over buiten en fotografie hiermee uit te dragen. In winterse sferen beginnen we het jaar 2009. Volop ijs en misschien ook nog een vleugje rijp. In winterse sferen heb ik op de Honeck (Vogezen) de foto van de maand januari 2009 gefotografeerd. De contrasten in het gebied zijn groot. In de zone boven de 1000 m zeeniveau ligt de sneeuwgrens. De besneeuwde en berijpte sparren staan eenzaam op de Honeck. Bij aankomst was de dag grijs en een koude oostenwind joeg de wolken over de toppen waar de rijp tot ruim zes centimeter aangroeide. Het zicht was grijs maar tegelijkertijd ook zoals de vroegere Velvia lichtomstandigheden. Geen grote contrasten, maar toch verzadigd. Het leken wel zwart wit opnamen maar dan toch met meer kleur. Daarom heb ik vooral ook opnames met mijn middenformaat camera gemaakt. Het was de moeite. Hier wilde ik de volgende ochtend met zonsopkomst opnieuw zijn om in mooie lichtomstandigheden de sfeer te pakken. Gelukkig was ik op tijd ter plekke, want het is winter en dan weet je maar nooit. De sfeer was goed en het licht was mooi. Na dit mooiste licht kwamen de gemzen uit de dekking. Een groepje gemzen liep de hellingen af op zoek naar jonge knoppen van boompjes welke op de helling groeien. Een lange telelens met 2x/converter was noodzakelijk om de afstand te overbruggen. Dichterbij komen zonder gevaar voor eigen leven kon absoluut niet gelet op de be-ijsde en besneeuwde hellingen. Mk III, 500 mm met 2x/converter, f9, 1/125 sec., iso 400{gallery}Gemzen{/gallery}

Post a comment