Droog (29 april 2010)

Het waterpeil in Rijn en Maas is gezien de tijd van het jaar erg laag meldt Rijkswaterstaat. Anderhalve maand terug hadden we nog hoogwater en nu bijna een watertekort. En als ik de snelle waterafvoer in willekeurige watergangen zie, vrees ik dat het achterland verder droogvalt. Het toenemende watergebruik, mede door de groeiende bomen en landbouwgewassen en te snelle waterafvoer uit de hogere delen, doet het (grond)waterpeil nog steeds aanzienlijk dalen. Her en der zie ik een grote stofwolk opwarrelen met daarin een trekker. Ik ben erg benieuwd hoe deze zomer zal verlopen. Dat vele vogels in een bosvijvertje komen badderen en water drinken is heel logisch. Eigenlijk ken ik dit vijvertje allang maar bij toeval kwam ik er langs en zag zelfs een vrouwtje goudvink zitten. En aangezien ik de schuilhut bij me had, heb ik het er maar op gegokt. Nog maar nauwelijks een kwartier zat ik er en er kwam al een roodborstje aan het water. Uiteindelijk heb ik vink, goudvink, appelvink, graspieper, een paar mezensoorten, merel, een paartje fitis en een graspieper aan het vijvertje gezien. Ondertussen probeer ik ook het water in de boomoksel op peil te houden. Verder heb ik op diverse plekken waterbakjes geplaatst, zodat onze gevederde vrienden hun dorst kunnen lessen. MKIII, 500 mm, f 4.5, iso 800, 1/200 sec.{gallery}Droog{/gallery}

Post a comment