Cursus (29 mei 2010)

Gisteren met een groep enthousiaste natuurfotografen op pad geweest. Het thema was macro-fotografie. Het weer was prima: licht bewolkt met niet al te veel wind. Gelukkig had ik het ochtend- en middagprogramma omgedraaid, zodat we in de ochtend naar buiten gingen. Onder redelijk ideale foto-omstandigheden konden opnames gemaakt worden. Er waren volop onderwerpen aanwezig. Een ieder vond wel een object. Meteen al werden we verrast met een aantal meikevers. Waar ik me toch over heb verwonderd, is de kennis van hun fotoapparatuur. In het algemeen gesproken bemerk ik dat iedereen met een digitale kamera rondloopt maar de camera op de fabrieksinstellingen en program-stand laat staan. Het lezen van de handleiding van de fotocamera blijft achterwege. Het is triest maar waar.

Er wordt vaak gedacht: de camera weet het wel. Persoonlijk vind ik dat de maker bepaalt hoe een opname wordt gemaakt. De fotograaf bepaalt de isowaarden, het diafragma e.d. Ook het gebruik van een statief wordt als niet noodzakelijk ervaren. De scherptediepte bij macofotografie is beperkt en vraagt haar aandacht. De (juiste) scherpte-diepte, (de plaats van) scherpte en een optimale uitsnede maken het gebruik van een statief, mijn inziens, bijna onontbeerlijk.

Na het praktijkdeel heb ik een aantal beelden op thumbnail-nivo geselecteerd om daarna deze beelden met de beamer te bespreken. Toch bleek na afloop dat er nauwelijks één beeld haarscherp was. Ook bewust een object in beeld zetten en fotograferen is een vak apart. Maar al doende leert men. Hopelijk weten we nu dat het lezen van de handleiding, het gebruik van een statief en een macrolens voor macrofotografie wezenlijke hulpmiddelen zijn, zelfs in het digitale tijdperk. Het grote enthousiasme en de gezelligheid was er niet minder om. 40d, 180 mm macro, f4.5, iso 200, 1/30 sec.{gallery}Cursus{/gallery}

Post a comment